Connect with us

Publicăm în exclusivitate Dosarul de Urmărire Informativă al Părintelui Teofil Părăian de la Sâmbăta de Sus, mulţumind în mod deosebit celor care ne-au ajutat să-l facem cunoscut publicului larg în versiunea olografă (PDF CNSAS).

Parintele Teofil, orbul care L-a vazut pe Dumnezeu. Dosarul de Securitate al Duhovnicului Bucuriei

Mai văzător decât noi…

L-am cunoscut pe părintele Teofil Părăian în iarna geroasă a anului 2002. A fost cumplit de greu să ajung la Mânăstirea Sâmbăta de Sus, dar efortul a meritat din plin. Întâlnirea cu părintele orb ‒ înlesnită de vrednicul stareţ PC arhimandritul Ilarion Urs ‒ a fost memorabilă, cel puţin pentru mine. Am publicat un reportaj amplu, pe o pagină de ziar, care s-a bucurat de mare succes: Sfântul dintre noi: Teofil Orbul. Credeam, cum cred şi acum, că în vremuri crunte, în bezna comunismului, Dumnezeu a rânduit ca în fiecare provincie istorică să fie o lumină, iar românii să aibă parte de duhovnici înţelepţi: părintele Ilie Cleopa în Moldova, Arsenie Papacioc în Dobrogea, Sofian Boghiu în Ţara Românească şi părintele Teofil Părăian în Ardeal. Da, paradoxal, părintele Teofil, un nevăzător, a fost o lumină de spiritualitate. Un monah lipsit de vedere, dar care vedea mai bine ca noi…
Marcat de întâlnirea cu duhovnicul fără vedere umană – povestea o puteţi citi sau reciti în acest volum –, am inclus acest reportaj în cartea Vânătorul de minuni (Ed. Eikon, 2011). Aceeaşi carte, dar cu un titlu mult mai occidentalizat – Ultimul drum al lui Dracula. Le dernier chemin de Dracula –, mi-a apărut în Franţa, la Editura Edilivre, fiind lansată la Târgul de carte „Salon du Livre”, Paris, 2013. Uite aşa, cu părintele meu orb, am ajuns în Oraşul Luminilor!
Viaţa sau destinul a făcut să ajung membru al Colegiului Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS). Prilej de studiu în arhiva de 28 de kilometrii liniari! Ei bine, spre ruşinea mea, abia anul acesta m-am gândit să scormonesc după dosarul părintelui Teofil! E drept, am fost ocupat cu Arsenie Boca, cu Arsenie Papacioc, Dumitru Stăniloae şi alţii. Poate a fost şi un moment de îndoială, nu ştiu. Cert este că am descoperit după multe eforturi dosarul părintelui intact. Virgin, nici măcar cotat de colegii mei, doar cu numărul de înregistrare al Serviciului Romîn de Informaţii (SRI), care de altfel ni l-a şi predat.
După ce l-am citit, am simţit cum mă inundă o bucurie în suflet. Părintele nu a cedat, a fost vertical până la capăt! Mi-a fost ruşine că m-am îndoit. Şi am simţit că trebuie să mă răscumpăr, să-mi cer iertare.
Acest volum este unul al răscumpărării! Fericiţi cei ce n-au văzut şi au crezut! (In 20, 29)

Dr. Florian BICHIR
Membru al Colegiului CNSAS

Coperta de la Librăria Mihai Eminescu

Câteva crâmpeie din Dosar:

VIDEO
Despre viaţa sa:

Despre voia Domnului:

MĂRTURISITORII

Print Friendly, PDF & Email
1 Comment

1 Comment

  1. Pingback: EXCLUSIV. PDF CNSAS: Dosarul de Securitate al Părintelui Teofil Părăian, „călugărul cu o pregătire culturală multilaterală” (+29 octombrie 2009) – Presa Ortodoxă

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Părintele Ilie Lăcătuşu din Giulești, sfântul cu moaşte întregi din România sau mortul-viu. Mărturii impresionante la 20 de ani de la descoperirea sa și la 35 de ani de la nașterea la Cer (+22 iulie 1983)

Articole

Uciderea bestială a Căpitanului Mişcării Legionare, Corneliu Zelea Codreanu. Crima din noaptea Sfântului Andrei. FOTO-DOCUMENTE

Articole

O fotografie inedită cu Corneliu Zelea Codreanu şi o scrisoare a Olguţei Blănaru Iordănescu (+6 octombrie 2015) împreună cu alte foto-mărturii

Articole

Sfânta Muceniţă Heruvima de la Petru Vodă, săvârşită la venirea Arhanghelilor. 18 ani de la plecarea la Ceruri. FOTOGRAFII IN MEMORIAM

Articole

Connect