Liga Studenţilor (LS IAŞI) a organizat conferinţa cu tema „Sfinţii Închisorilor – rod al României Mari. Mărturisitorii din închisori la Centenarul Marii Uniri” despre viețile celor care au contribuit la desăvârșirea unității naționale și apărarea ei cu prețul vieții, în anii tulburi din timpul și de după cel de-al Doilea Război Mondial.
Luni, 19 martie 2018, de la ora 18:30 în Aula Magna „Mihai Eminescu” a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași (bd. Copou, nr. 11).
Mii de studenți, intelectuali și țărani au înțeles să apere România Mare, chiar în contra voinței oamenilor politici români. În schimb, au fost trimiși în lagăre sau închisori, iar astăzi, în anumite cercuri, memoria lor este încă rău famată, în loc să fie cinstiți ca martiri și eroi.
Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a hotărât ca anul 2018 să fie declarat anul unității de credință și de neam, precum și anul comemorativ al făuritorilor Marii Uniri, după ce anul 2017 a fost închinat apărătorilor Ortodoxiei din timpul prigoanei comuniste, având în vedere ataşamentul şi evlavia credincioşilor faţă de cei care sunt numiţi astăzi sfinţii închisorilor, iar anul trecut s-a instituit prin lege comemorarea acestora în ziua de 14 mai.
Invitaţi:
dr. Corneliu Ciucanu – istoric, Centrul de Istorie și Civilizație Europeană al Academiei Române – filiala Iași; părintele arhimandrit Hariton Negrea, părintele ieroschimonah Ioan Şişmanian și monahul Filotheu Bălan de la mănăstirea „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil” Petru-Vodă din judeţul Neamţ şi foști deținuți politici anticomuniști.
Preluare: MĂRTURISITORII