Connect with us

De 14 Mai, Ziua națională de cinstire a martirilor din temnițele comuniste, instituită în urmă cu doi ani prin efortul deputatului Daniel Gheorghe, au loc două manifestări artistice, la Brașov și București. Este vorba de lansarea Albumului “DUHOVNICUL – 100 de ani cu PĂRINTELE JUSTIN. 100 de portrete de Cristina Nichituș Roncea“, publicat de Editura Doxologia la aniversarea centenarului nașterii Părintelui Justin Pârvu și de expoziția de grafică a artistei Aida Șuster Boțan.

Astfel, Marți, 14 Mai, Ora 18, la BRAȘOV, la Galeria de artă Kron Art din Strada Postăvarului 18, Doamna Maria Trifan, fiica martirului Traian Trifan, va povesti despre jertfa și biruința din închisorile bolșevice iar Profesor Crina Palas despre Părintele Justin Pârvu și Albumul omagial publicat de Doxologia.

“Albumul este un omagiu adus marelui Duhovnic, la 100 de ani de la nașterea sa, dedicat totodată “tuturor Justinilor și Justinelor României, tuturor copiilor României, pentru care știm că Părintele se roagă neîncetat”. În ultimii ani din viața Părintelui, Cristina Nichituș Roncea a reușit să realizeze poate cele mai reușite imagini cu îndrăgitul Duhovnic, care surprind într-un mod perfect sfințenia Părintelui, trăirea, smerenia și demnitatea unui chip voievodal, îmbrăcat în haine monahale. Cu siguranță sensibilitatea și delicatețea sufletească a fotografei trebuie să fi rezonat cu noblețea și sensibilitatea marelui pescar de suflete, Părintele Justin Pârvu, ca să poată suprinde în imagini taina unor astfel de gesturi cuvioase și sfinte”, scrie revista ATITUDINI editată de Fundația Justin Pârvu, în cea mai recentă apariție a sa.

Mărturisitori din temnițele comuniste

Părinții Iustin Pârvu, Dumitru Stăniloaie, Sofian Boghiu, Adrian Făgețeanu, Paisie Olaru, Arsenie Papacioc și gânditorii Vasile Voiculescu, Radu Gyr, Petre Țuțea, Valeriu Gafencu, Ioan Ianolide sunt doar unele dintre chipurile exprimate grafic de Aida Șușter-Boțan, într-un omagiu tulburător, prin expresia lui artistică, adus jertfei lor inegalabile printr-o expoziție de excepție, al cărei vernisaj va avea loc marți, 14 Mai 2019, ora 19.00, la Muzeul “RUGUL APRINS” al Mănăstirii Antim din București.

Un fragment al suferinței lor, ca un ciob de noapte întunecată, ca un coșmar pe care nu trebuie să îl uităm pentru a nu trăi cuvântul lui Nicolae Iorga – „Istoria își bate joc de cei care nu o cunosc, repetându-se.”

Prin grafica ei curată ca lacrimile lor, Aida Șușter-Boțan ne ajută să nu uităm.

“– Da, erau diabolici… La un moment dat opreşte maşina, huruit puternic, frînă… Unde intrăm? La „securitatea” din Roman, acolo, la cazarmă. Ne ia în primire, pe cîte unul… Hai!… Ne duc la un etaj, într-un pod, plin era podul, plin. Un dulău, aşa… La fiecare doi inşi, un dulău. Intru acolo şi eu: Faţa la pămînt!, ne strigă. Dulăul mă ia în primire. „Nu mişti de aici, banditule!“… Atunci am luat şi eu contact cu acest termen, de bandit, şi asta m-a urmat şaisprezece, şaptesprezece ani. N-am mai avut alt nume, decît acela de „bandit al poporului” (Părintele Mărturisitor Justin Pârvu)

Sursa: MĂRTURISITORII

VIDEO UPDATE:

Mai multe la ParinteleJustinParvu.Ro

Print Friendly, PDF & Email
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Părintele Ilie Lăcătuşu din Giulești, sfântul cu moaşte întregi din România sau mortul-viu. Mărturii impresionante la 20 de ani de la descoperirea sa și la 35 de ani de la nașterea la Cer (+22 iulie 1983)

Articole

Uciderea bestială a Căpitanului Mişcării Legionare, Corneliu Zelea Codreanu. Crima din noaptea Sfântului Andrei. FOTO-DOCUMENTE

Articole

O fotografie inedită cu Corneliu Zelea Codreanu şi o scrisoare a Olguţei Blănaru Iordănescu (+6 octombrie 2015) împreună cu alte foto-mărturii

Articole

Sfânta Muceniţă Heruvima de la Petru Vodă, săvârşită la venirea Arhanghelilor. 18 ani de la plecarea la Ceruri. FOTOGRAFII IN MEMORIAM

Articole

Connect