Connect with us
P Arsenie Boca Dosar CNSAS Civic Media Marturisitorii I 23467104

P Arsenie Boca Dosar CNSAS Civic Media Marturisitorii I 23467104

O Notă Informativă întocmită de un locotenent-colonel Amarandei M. la începutul anului 1966 ne arată un ofiţer pătruns de respect faţă de obiectivul (“elementul”) urmărit (“lucrat”). “Banditul” din dosarele anilor ’50 devine aici “cuviosul pictor de icoane şi sfinţi”. Transcriind Nota Informativă ce cuprinde mărturisirile Părintelui Arsenie Boca, securistul nostru transmite mai departe o lecţie duhovnicească profundă, atât pentru superiorii săi cât şi, iată, pentru generaţiile viitoare. Conform datele obţinute via CNSAS, este vorba de ofiţerul Amarandei Mihail, născut la 01.11.1926 în CRASNALEUCA, comuna COŢUŞCA, judeţul BOTOŞANI, fiul lui ŞTEFAN şi MARIA, decedat în 2005, în BUCUREŞTI – Dumnezeu să-l ierte! Aceasta informare scrisă cu delicateţe, dacă ţinem cont de vremuri, chiar dacă demonstrează că marele duhovnic Arsenie Boca, la momentul respectiv doar pictor bisericesc, nu avea nici o intenţie anti-statală, nu înseamnă că Securitatea l-a scutit de la urmărire, care s-a derulat pas cu pas, până la sfârşitul vieţii. De cealaltă parte, în cazul prezentat mai jos, deşi Parintele Arsenie ştia că vorbeşte cu o “sursă”, este remarcabil cum a introdus într-o Notă Informativă crezul său despre “iubire, pace, ascultare, dăruire şi curăţenie îngerească”. La 26 de ani de la plecarea la Ceruri a “Pictorului”, codificat şi “Bratu” în Dosarele Securităţii, considerăm binevenit să redăm această Notă, în transcriere şi facsimil, împreună cu una dintre ultimele file din Dosarul Părintelui, un Raport din data de 29.09.1989, prin care se cere “scoaterea numitului BOKA ZIAN VĂLEAN din supraveghere informativă” întrucât acesta “este grav bolnav, imobilizat la pat, şi nu mai prezintă interes pentru securitatea statului”. Peste două luni, Sfântul Ardealului pleca la Ceruri. Documentele CNSAS pe care le redăm aici, le-am primit prin intermediul Asociaţiei Civic Media, căreia îi mulţumim.

P Arsenie Boca Nota Inf CNSAS Civic Media Marturisitorii I 2637 vol 4 Pag 39 !48

P Arsenie Boca Nota Inf CNSAS Civic Media Marturisitorii I 2637 vol 4

Primit: Lt. Col. Amarandei M.

Sursa: “Muşat”

Casa: “Prunelor”

Data: 19 ianuarie 1966

301/5. februarie 1966

STRICT SECRET

Ex. Unic

N O T A

Joi, 13 ianuarie 1966 orele 11 dimineaţa sursa l-a contactat pe cuviosul pictor de icoane şi sfinţi ARSENIE BOCA ce lucrează la atelierele mînăstirii “Schitul Maicilor”.-

Au stat de vorbă 10 minute pe culoarul dintre cele doua ateliere de pictură şi croitorie, unde s-au întîlnit în mod întâmplător, sursa mergând la croitorul, BOCA ieşind de la croitorie.

BOCA ARSENIE în acelaşi fel de a fi liniştit şi reţinut spune, că se simte bine şi că are de lucru din destul, dă mulţumită şi slavă lui Dumnezeu pentru toate şi are încredere în mila cerească şi că este ascultător faţă de toţi. Că fără doar şi poate, toate sînt rânduite de Dumnezeu, numai pentru binele nostru al oamenilor şi că răul dacă există între – noi, provine numai de la noi oamenii care ne abatem de la legea divină cu voie sau fără de voie, cu ştiinţă sau neştiinţă, sau mai bine zis din neatenţie şi patimi. Legea divină însemnează în primul rând iubire, pace, ascultare şi dăruire, curăţenie îngerească, activitate muncă fără preget şi toate ce decurg din acestea în supunerea deplină faţă de conducerea spirituală şi cea de stat, ca în faţa lui Dumnezeu. Tot ce este în afară de aceste principii de viaţă, este neascultarea, răsvrătirea, păcat, răul, ce aduce după sine pedeapsa şi toate cele în legătură cu ea.

Sursa îl întreabă, ai de gând să rămîi numai aci cu icoanele şi sfinţii?…

ARSENIE BOCA răspunde, că se simte foarte fericit cu sfinţii pe care îi pictează şi că autoritatea spirituală (Patriarhul) dacă nu vrea să-i dea o altă însărcinare pe care a avut-o în trecut şi pe care fie vorba între noi, nu depinde de mine să o doresc, înseamnă, că nu are trebuinţă de mine, sau că nu corespund vederilor sale (ale Patriarhului) şi deci este bine şi trebuie să mă simt fericit în situaţia în care mă aflu.

Sursa i-a urat spor la lucru şi sănătate.-

Sursa: -Muşat-

N.B.

ARSENIE BOCA este lucrat prin dosar individual la Serviciul IV unde se va trimite acest material pentru exploatare. Agentul şi in viitor a primit sarcini de a-l contacta pe acest element, iar în discuţiile cu el să stabilească evoluţia concepţiilor sale şi legăturile.

Lt. Col. Amarandei Mihai (semnatura olografă)

ex. nr. 1

Dact-Minea E.

P Arsenie Boca DSS CNSAS Civic Media Marturisitorii I 271031

P Arsenie Boca DSS CNSAS Civic Media Marturisitorii I 271031

Sursa: MĂRTURISITORII

Print Friendly, PDF & Email
1 Comment

1 Comment

  1. Pingback: Marturia Parintelui Nicolae Bordasiu despre sfintenia Parintelui Arsenie Boca, noiembrie 2015 | anomismia

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Părintele Ilie Lăcătuşu din Giulești, sfântul cu moaşte întregi din România sau mortul-viu. Mărturii impresionante la 20 de ani de la descoperirea sa și la 35 de ani de la nașterea la Cer (+22 iulie 1983)

Articole

Uciderea bestială a Căpitanului Mişcării Legionare, Corneliu Zelea Codreanu. Crima din noaptea Sfântului Andrei. FOTO-DOCUMENTE

Articole

O fotografie inedită cu Corneliu Zelea Codreanu şi o scrisoare a Olguţei Blănaru Iordănescu (+6 octombrie 2015) împreună cu alte foto-mărturii

Articole

A avut Patriarhul Teoctist o moarte martirică? Ultimele cuvinte: “Merg la operaţie ca la Sfanta Liturghie”. REMEMBER la 9 ani în Ceruri (†30 iulie 2007)

Articole

Connect