Valul de arestări din Mai-Iunie 1948 a generat un munte de suferinţă pentru care numele celor întemniţaţi s-a scris în ceruri. Un martor ocular al acelor vremuri, Dudu Velicu, a consemnat una din arestările care a impresionat cercurile clericale ale momentului.
“Marţi, 15 iunie 1948: […]
Arhimandritul Serafim Georgescu, stareţ [la] Sinaia, a fost arestat pentru că a oficiat un parastas pentru eroi în ziua de Înălţare, contrar ordinelor date în această privinţă şi de care n-ar fi luat cunoştinţă din cauză că ziarele n-au sosit la vreme. Şi Georgescu este decorat cu ordinul Mihai Viteazul din primul război mondial, când a luptat contra germanilor. ”
Părintele Serafim Georgescu, un om cu o aleasă cultură teologică, cunoscător al limbii germane, plin de tact şi blândeţe, fusese arhidiacon al Mitropoliei Bucureştilor la începutul veacului al XX-lea, apoi a fost hirotonit ieromonah pe seama Mănăstirii Sinaia şi a slujit ca paroh al bisericii din Buşteni între 1 August 1909 şi Septembrie 1929 (cu o scurtă pauză, între 18 septembrie 1916 şi 1919, pe durata primului război mondial, cînd a slujit ca preot militar). În Septembrie 1929 a fost ales stareţ al Mănăstirilor Sinaia şi Predeal şi a fost făcut arhimandrit mitrofor.
Ca stareţ al Mănăstirii Sinaia între 1929-1950, fusese duhovnicul familiei regale. Părintele Cleopa Ilie, care l-a cunoscut, povesteşte: “Nu ştiu dacă aţi aflat, dar şi la Sinaia era un duhovnic al familiei regale, părintele Serafim Georgescu, un om cu viaţă sfântă”.
În calitate de stareţ al Mănăstirilor Sinaia şi Predeal a încuviinţat înfiinţarea Cimitirului Legionar din curtea Mănăstirii Predeal. Împreună cu părintele Atanasie Popescu, stareţul Mănăstirii Ghighiu (foto mai jos), părintele Serafim a avut rolul central în procesiunile şi ritualul reînhumării legionarilor ucişi la Miercurea Ciuc în 1939, un an mai tîrziu, în cimitirul Mănăstirii Predeal (distrus în timpul regimului comunist). Cu siguranţă, pentru această iniţiativă devenise unul din principalii duşmani ai regimului comunist instaurat după 1944, şi negăsindu-i nici un alt motiv pentru a-l aresta, comuniştii au pus înainte pretextul parastasului.
După închisoare Părintele Serafim a revenit la Mănăstirea Sinaia. S-a mutat la cele veşnice în anul 1963.
Foto: ZiardeBusteni
Sursă: MARTURISITORII
O carte a Părintelui, mai jos:
Pingback: Arestat pentru un parastas: Arhimandritul Serafim Georgescu, stareţul Mănăstirii Sinaia – Presa Ortodoxă