“Sfinţii închisorilor, de la Aiud, Piteşti, Gherla, din toate puşcăriile noastre, formează cea mai măreaţă şi frumoasă coroană pentru împodobirea ţării noastre înaintea lui Dumnezeu”. – Părintele Justin
Părinții Justin Pârvu, Dumitru Stăniloaie, Sofian Boghiu, Adrian Făgețeanu, Paisie Olaru și gânditorii Vasile Voiculescu, Rady Gyr, Petre Țuțea, Valeriu Gafencu, Ioan Ianolide sunt doar unele dintre chipurile exprimate grafic de Aida Șușter-Boțan, într-un omagiu tulburător, prin expresia lui artistică, adus jertfei lor inegalabile.
Platforma ÎMPREUNĂ are onoarea de a vă invita la vernisajul unei expoziții de excepție, sâmbătă, 9 Martie 2019, ora 15,00, la Muzeul Etnografic Botoșani. 9 Martie a fost declarată Ziua Națională a Foștilor Deținuți Politic.
Vedeți și INEDIT: Radu Gyr recitând din versurile sale împreună cu soţia sa, Flora. AUDIO/VIDEO de 9 Martie – Ziua Sfinţilor Mucenici şi a Foştilor Deţinuţi Politic Anticomunişti. Poezii din închisori
Despre chipurile realizate de graficiana Aida Șușter-Boțan s-a spus: “sunt portretele unor personalități despre care am citit, despre care am vorbit și se vorbește, dar din păcate mult prea puțin față de ceea ce au făcut pentru credina ortodoxă și pentru neamul românesc. Este o întâmplare, poate mai mult la noi decât în alte părți, ca istoria să răscolească destine, ca întâmplările să deturneze sensul vieții unor oameni de la ceea ce erau pregătiți să facă și să îi trimită în cu totul altă parte. O parte dintre pesonalitățile care apar în această expoziție sunt victimele schimbărilor rapide de regim. Pentru ele nu a existat milă și nu a existat îndurare, indiferent că au fost sau nu au fost pe de-a-ntregul adepții unor mișcări, indiferent dacă au beneficiat sau nu de postura în care s-au aflat. Închiși în închisorile mai atroce decât ni se spune nouă, mai dure decât au lăsat să scrie istoricii care au făcut istoria recentă României, cei care au fost acolo au fost amenințați cu moartea, cu distrugerea lentă, cu închisori care au durat 2 sau 4 ani, cu reîncarcerări care au durat alți ani, cu scoaterea din câmpul muncii, din activitățile pe care știau să le facă, cu distrugerea lentă a personalității lor” (Gheorghe Median, istoric)
Un fragment al suferinței lor, ca un ciob de noapte întunecată, ca un coșmar pe care nu trebuie să îl uităm pentru a nu trăi cuvântul lui Nicolae Iorga – „Istoria își bate joc de cei care nu o cunosc, repetându-se.”
Prin grafica ei curată ca lacrimile lor, Aida Șușter-Boțan ne ajută să nu uităm.
“– Da, erau diabolici… La un moment dat opreşte maşina, huruit puternic, frînă… Unde intrăm? La Securitatea din Roman, acolo, la cazarmă. Ne ia în primire, pe cîte unul… Hai!… Ne duc la un etaj, într-un pod; plin era podul, plin! Un dulău, aşa… La fiecare doi inşi, un dulău. Intru acolo şi eu. “Faţa la pămînt!”, ne strigă. Dulăul mă ia în primire. „Nu mişti de aici, banditule!“… Atunci am luat şi eu contact cu acest termen, de bandit, şi asta m-a urmat şaisprezece, şaptesprezece ani. N-am mai avut alt nume, decît acela de „bandit al poporului“…” (Părintele Mărturisitor Justin Pârvu)
Fundația Justin Pârvu vă invită la Conferința: Avva Justin și Sfinții închisorilor
19 martie 2019, ora 18.00, Teatrul Luceafărul, Strada Grigore Ureche, nr. 5, Iași
Fundația Justin Pârvu, dorind să ducă mai departe cinstirea memoriei martirilor din temnițele comuniste, precum și a vrednicului de pomenire, Părintele Justin Pârvu, vă invită la conferința cu tema: AVVA JUSTIN ȘI SFINȚII ÎNCHISORILOR.
Vor vorbi:
părintele Hariton Negrea, starețul Măn. Petru Vodă
părintele Serafim Bădilă de la Cășiel
Zoe Rădulescu și alți invitați
Părintele Justin este cel ce a scos din întunericul temniței la lumina adevărului idealul și crezul camarazilor săi de suferință, ce și-au sacrificat tinerețea și întreaga lor viață slujirii cuvioase a lui Dumnezeu și dăinuirii neamului românesc. De altfel Părintele Justin este primul Stareț care închină o mănăstire în memoria acestor martiri și mărturisitori ai Bisericii lui Hristos, martiri ce prin smerenie și demnitate nu și-au închinat genunchii înaintea fiarei roșii de la Răsărit, salvând onoarea României, într-un regim de aprigă asuprire comunistă. Părintele Justin întotdeauna s-a simțit dator să le cinstească memoria și să le recunoască jertfa:
„Aceşti Sfinţi ai închisorilor, de la Aiud, Piteşti, Gherla, din toate puşcăriile noastre, formează cea mai măreaţă şi frumoasă coroană pentru împodobirea ţării noastre înaintea lui Dumnezeu. Ei sunt soluţia grăitoare, numai nu strigă de acolo. Izvorârea sfântului mir din osemintele lor, aşa după cum se cunosc minunile acestea, e aşa de grăitoare încât nu ne rămâne decât să le urmăm sfaturile, fapta şi eroismul vieţii lor. Acesta este de fapt un alt mesaj pentru neamul nostru. Aceştia sunt ultimii dintre sfinţii români care izvorăsc mireasmă şi vindecări în toate colţurile lumii – mesajul este să le urmăm viaţa, curajul mărturisii. Vreau să văd ziua când nu ne vom mai teme că avem în bisericile noastre la închinare moaştele acestor sfinţi mucenici” (Din învățăturile și minunile Părintelui Justin).
Sursa: Atitudini