SIMPOZION LA STOENEŞTI
În luna decembrie 2015, în sala de şedinţe a Primăriei Stoeneşti a avut loc un simpozion cu tema “De la Mihai Viteazul la preotul profesor Gheorghe I. Cotenescu”. După cuvântul de deschidere rostit de primarul Ion Marin, care a facut o scurtă expunere privind comuna Stoeneşti şi rolul jucat în istoria naţională, a urmat prof. univ. dr. Radu Ştefan Vergatti care a făcut o amplă prezentare a vieţii domnitorului Mihai Viteazul şi a contextului retragerii sale strategice la Stoeneşti după bătălia de la Călugareni (420 ani; 1595-2015), în aşteptarea sprijinului aliaţilor, cu ajutorul cărora alungă, pas cu pas, armata turcă aflată sub conducerea lui Sinan Paşa.
Istoricul şi publicistul Radu Petrescu-Muscel a realizat o prezentare a vieţii şi faptelor preotului profesor Gheorghe I. Cotenescu (50 de ani de la deces; 1965-2015), dublată de imagini sugestive. La invitaţia acestuia, au luat cuvântul toţi cei 4 preoţi prezenţi, cu amintiri emoţionante despre preotul, profesorul şi omul Gheorghe Cotenescu, şi mai ales despre ultimii săi ani de viaţă, greutăţile cu care s-a confruntat el şi familia sa datorită condamnării sale politice. Este de remarcat faptul că celor trei preoţi din Stoeneşti (Marius Vasilescu, Ioan Stuparu şi Doru Horvat) li s-a alaturat şi preotul Ioan Cârstina, paroh în comuna vecină, Dragoslavele. D-na Anca Coşa, fost arhitect-şef al Mun. Câmpulung, a vorbit despre însemnătatea crucii şi mai ales a crucilor de piatră, cu o prezenţă masivă în zona Muscelului.
A mai vorbit despre preotul Cotenescu şi alt localnic, Sergiu Ciubuc, preotul şi preoteasa fiind naşii de căsătorie ai părinţilor săi. Acesta a relatat un moment mai puţin cunoscut din viaţa preotului Cotenescu, faptul că acesta s-a ascuns de Securitate la dânşii (era urmărit pentru ajutorul dat membrilor primei organizaţii de rezistenţă anticomunistă “Haiducii Muscelului” fondată şi condusă de Lt. col. Gheorghe Arsenescu, cea din perimetrul Dragoslavele-Stoeneşti-Muntele Roşu). Spre surprinderea părinţilor săi, părintele i-a rugat să-l ascundă în grajdul de vite, sperând ca acolo să nu fie găsit şi arestat. A reuşit doar să amâne deznodământul firesc, fiind arestat în martie 1949 şi condamnat retroactiv în cadrul sentinţei colective nr. 478 din 11 mai 1950.
Dl. Radu Petrescu-Muscel a precizat că sprijinul de care a beneficiat Lt. col. Gheorghe Arsenescu din partea stoeneştenilor a fost substanţial, fiind condamnate penal 9 persoane, după cum urmează: preotul-profesor Gheorghe Cotenescu (al doilea arestat, pe 24 martie 1949), Constantin Banu, fraţii Iosif Cotenescu şi Traian Cotenescu, Ion şi Ion I. Muşetescu (tată şi fiu), Romu Luca, Ioan Vasilescu şi Sever Vasilescu (fraţi). Dintre aceştia, primii condamnaţi au fost preotul Gheorghe Cotenescu (element nedispersat) şi Constantin Banu (element dispersat, fugit pe munte, arestat pe 17 ianuarie 1950). În acelaşi context, a fost internată administrativ şi Maria Vasilescu, soţia lui Sever şi mama preotului Marius Vasilescu.
În final, primarul Ion Marin a anunţat că în 2015 a fost emisă o hotărâre de consiliu local potrivit căreia căminul cultural va primi numele preotului profesor Gheorghe Cotenescu, iar in 2016 urmează ca acesta să primească titlul de Cetăţean de Onoare Post-Mortem. În semn de preţuire, a dăruit celor prezenţi câte un exemplar al monografiei comunei şi şi-a exprimat speranţa că următoarea ediţie a simpozionului (august 2016) va atrage şi mai mult interesul specialiştilor, contribuind astfel la o mai bună cunoaştere a comunei Stoeneşti la nivel judeţean şi naţional.
Apoi s-a mers la biserica nouă din Stoeneşti, al cărei prim-ctitor a fost preotul profesor Gheorghe Cotenescu (în tabloul votiv aflat în stânga intrării apar împreună preotul şi preoteasa, îmbrăcată în frumosul costum popular muscelean). Părintele paroh a prezentat oaspeţilor detalii privind biserica nouă, inclusiv situaţia dificilă în care se afla bisericuţa veche, aflată într-o stare avansată de degradare).
La cavoul aflat în curtea bisericii a urmat slujba de pomenire oficiată de către preoţii Doru Horvat şi Ioan Cârstina, un moment pios de recunoştinţă faţă de familiile Răuţoiu, Cotenescu şi Bănăţeanu, ai căror membri de seamă sunt înmormântaţi la Stoeneşti.
Regretabilă neonorarea invitaţiilor primite din partea organizatorilor de către reprezentantul Muzeului Municipal Câmpulung-Muscel şi profesorul stoeneştean Viorel Petre Ghinete, autorul unei ample monografii a localităţii, menţionaţi pe afişul evenimentului. Sperăm că absenţa acestora de la prima ediţie a simpozionului nu a avut vreo legătură cu simbolicul arc peste veacuri, format în 2015, între figura legendară a făuritorului unei vremelnice Mari Uniri şi unul dintre susţinătorii logistici ai celei mai longevive mişcări de rezistenţă armată anticomunistă din România, “Haiducii Muscelului”.
Radu Petrescu-Muscel
Sursa: MĂRTURISITORII